03 augusti 2007

Gubbängen - en slutspelsarena?

Hammarby Speedway har på senare tid visat att man verkligen är värd en plats i slutspelet om svenska mästerskapen. Med 5 matcher kvar ligger Hammarby på 3:e plats, och 7 poäng upp från "strecket". Det vore märkligt om inte Hammarby kommer till slutspel i år. Laget har på kort tid blivit mycket bra. Det är bara 4 år sen Bajen tog över Torshällas plats i seriesystemet. Detta är bara 2:a året i elitserien. Starkt jobbat!
Men hänger Gubbängens IP med i denna fart? Detta är mycket tveksamt enligt min mening. Första året i elitserien kunde man ha förståelse för "nybörjarproblem". Men det värsta är att utvecklingen inte gått åt rätt håll under 2007. Nya läktaren som byggdes i startkurvan inför förra året var då ett stort lyft. Men vad har hänt sen dess? Inte mycket. I senaste matchen mot Dackarna vill jag ge ris för följande:
* Start 19.30 fast det är bestämt 19.00 i hela Sverige. Jag har ställt frågan flera gånger. Varför är det bättre för närboende att höra motorbuller senare på kvällen?
* Senare start har i och för sig inneburit, att det långsamma insläppet av publiken hinner med. Jag har tidigare under säsongen köat i en halvtimme, och hört både 1 och 2 heat dundra förbi.
* Översynen på banan är svår. Det är helt enkelt för låga vallar runt banan. I tisdags gjorde jag premiär på Orionparken i Hallstavik, där man sänkt ner banan på ett klokt sätt. Detta skrev jag om i Kolstybben under veckan. Då fick jag frågan från Mickej i Målilla, om jag hade besökt deras arena nyligen. Det slog mig då att senast jag var på speedway i Målilla måste ha varit i slutet av 70-talet. Då såg Målilla motorbana ut ungefär som Gubbängen gör idag!
* Prepareringarna av banan går långsamt. Det gjorde det i början av premiärsäsongen också, men detta tränade man upp. Mot Dackarna var det bedrövligt. Får man inte åka med traktorer före 19.00 heller, och förpreparera banan?
* Dåliga högtalaranläggningar tycks höra Hammarby till. Men nu har både fotbollen och bandyn klarat ut detta. Hammarby Speedway kanske kan lyssna med sin speaker hur de gör i Hallstavik. Han speaker även där, och hörs utmärkt. Här vill jag göra ett avbrott i min negativa kritik, och ge en eloge till Lotta Johansson. Hennes intervjuer i depån är mycket bra. (När de hörs).
* Programbladets papperskvalité är under all kritik. Vanlig bläckpenna fungerar helt enkelt inte. En stor del i njutningen av en speedwaymatch är att själv föra noteringar och följa matchen. Kolla upp med Rospiggarna vad de har för papper!
* Att ta sig ut från Gubbängen är inte lätt. Man öppnar några svängdörrar, där 1000-tals personer ska ta sig fram. Stora porten öppnar man inte. Är detta också något påhitt från Stockholms kommun? Resultatet blir att folk kryper ut mellan ingångsspärrarna, klättrar över staket mm. Öppna stora porten! Vad händer om det blir kalabalik?

Sådär! Nu har jag öst ur mig! Förstå mig rätt! Jag vill väl! Mot Dackarna var det 3.125 åskådare. Hur mycket kan det bli i en semifinal? 5.000? 6.000? Vad händer då? Ska Hammarby Speedway göra en "Kaparna", och köra hemmamatcherna på bortaplan på Orionparken i Hallstavik? Det skulle väl bli en protest som Stockholms kommun skulle kunna ta åt sig? Det tror inte jag!
- Så bra att ni kan köra era tävlingar i Hallstavik! Då behöver vi inte lägga ner mer ansträngningar på Gubbängen.
Stockholms kommun och Hammarby speedway måste ta itu med dessa problem. Annars kommer Hammarby speedway och andra kommande speedwayprojekt i Stockholm bara bli dagsländor. Svensk speedway behöver ett Stockholmslag i eliten, och vi som bor i Stockholmstrakten vill se bra speedway!

Jag glömde en sak. Gubbängen har en suverän starter! Wille Wilhelmsson borde åka upp till Hallstavik, och lära deras starter att lugn och ordning är viktigt i en start i speedway.

Bilden kommer från www.bajenspeedway.se

6 kommentarer:

MickeJ sa...

Jag vill minnas att gamla banan i Målilla var lite upphöjd. Man såg en aning bättre än på Gubbis i alla fall.

Det där med den långsamma banprepareringen mot Dackarna tror jag berodde på att man ville ha jesper B Jensen körklar eftersom han kom för sent (han var inte ens med under förarpresentationen). Men om det alltid är sådär så är det klart beklagligt.

Tänk om ni hade haft vår publiksiffra (8856) någon match. Var skulle hända då? Skulle det gå? Jag är rädd för att man måste släppa förköp till en semifinal/final mot ett annat smålandslag i Målilla. Det kommer bli sådant enormt tryck. Det borde det blir med tanke på hur det varit i år.

Om drygt 7 dygn smäller det på G&B Arena. Scandinavian Grand Prix.

Han Hansson sa...

Du har faktiskt rätt. Målilla motorbana var lite upphöjd. Det är möjligt att man fördröjde prepareringen för att Jesper inte var på plats, men i så fall har han varit försenad flera gånger i år. I vilket fall som helst, är detta inte acceptabelt. 8.856 åskådare på Gubbängen är en omöjlighet.
Om en vecka hoppas vi att Fredrik Lindgren tar sitt stora steg som elitförare, och vinner sin första Grand Prix-tävling. Går det att preparera arenan, så den passar Lindgren bättre än andra?

MickeJ sa...

Det går nog. Men marginellt. Plus att BSI och Ole Olsen bestämmer om prepareringen under GP.

Robert sa...

Glöm inte att Speedwaysporten har legat i träda i Stockholm ett antal år innan Hammarby tog upp fighten med Smålandsdominansen för ett par tre år sedan.
Bajen får inte ens träna på Gubbis som kommunen bestämmer över med järnhand. Upprustningen av Gubbis har börjat och den fortsätter. Så gnäll inte så mycket! Bajen har tagit upp Getingarnas fallna mantel.
(Det är för övrigt tragiskt att SMK Stockholm låtit Getingarna dö sotdöden...) Men jag hoppas de kommer tillbaka.

Han Hansson sa...

Jag är medveten om att artikeln är väl kritisk. Men som jag skriver; jag vill väl! Hammarby har gjort en prestation med att så snabbt ta sig fram i seriesystemet, vilket gett ett lyft för mitt och mina kamraters privatliv. Men jag är orolig för framtiden, om inte Stockholms kommun visar mer välvilja.

MickeJ sa...

Äh. Mycket av det Hansson "gnäller" på i artikeln är sker som är så jädra enkla att förbättra. Som pappret t.ex.? Det är ju så värdelöst och onödigt så det finns inte.

I morgon: Skandinaviens Grand Prix på mäktiga G&B Arena i Målilla.

Ska du dit Hansson?