01 augusti 2007

Speedwayunderhållning i Hallstavik

Stockholm har för närvarande ett speedwaylag, som är bättre än Hallstaviks. Men när det gäller att visa och arrangera en speedwaytävling är man i Hallstavik vida överlägsna Stockholm. Orionparken ligger väldigt fint i ett naturskönt läge. Själva speedwayovalen är nersänkt, vilket ger bra översikt runt hela banan. Banprepareringarna genomfördes snabbt och effektivt. Trots en rejäl paus efter 10 heat på nära 20 minuter, var matchen över efter 1 timme och 40 minuter. Föredömligt! Även speakern är bättre på Orionparken, fast det är samme man! Han hördes nämligen hela tiden. Som programbladssamlare blev jag glatt överraskad över det digra programmet. Bl.a. fanns inför denna match en ordentlig genomgång av Hammarbys förare. Man kunde också skriva i programbladet med en vanlig bläckpenna. "Det är väl självklart!" säger Du! Men inte hos Hammarby Speedway. Många irriterande pennbyten sker under en speedwaymatch på Gubbängen. Stockholm kommun och Hammarby Speedway borde skicka några representanter till Hallstavik för lektioner i speedwayarrangemang.
I början av matchen verkade det också som om Rospiggarna var på väg att ge Hammarby en lektion i speedway. Direkt tog hemmalaget två 5-1-segrar. Åttapoängsledningen höll i sex heat. Där ledde Rospiggarna med 22-14, men slarvade i mitt tycke bort segern. Andreas Messing ramlade på ett märkligt sätt några meter från mål i 10:e heatet. Dessutom drabbades hemmalaget av ovanligt många maskinproblem. Adrian Miedzinskis maskin lät som en bubbelpool hela matchen. Efteråt fick han fart på maskinen och körde runt ovalen med full fart.
Greg Hancock var inte riktigt sig själv efter den skada han ådrog sig för en dryg vecka sen. Detta märktes bl.a. i två starter mot Nicki Pedersen, där Greg var mer reaktionssnabb men inte orkade hålla emot i första kurvan. Trots detta blev Greg, tack vare sin rutin och unika teknik, Rospiggarnas bäste poängplockare denna kväll. Jonas Davidsson fortsätter att förvåna. 8 poäng är visserligen väsentligt bättre än förra tisdagen, men efter lag-VM har vi större krav på Jonas. Han skyllde på att banan var för hal, men det var väl lika för alla. Fråga Jesper Jensen, som betedde sig som Bambi på isen i första heatet! Positiv överraskning för Rospiggarna var Janusz "Lill-Janne" Kolodziej, men även han föll tillbaka i slutet av matchen.
Hammarby hade tur, som kunde vinna denna match till slut. Men segern berodde också på en positiv kämpaanda av flera i avgörande heat. Nicki Pedersen kör ofta speedway på ett sätt som inte reglerna tillåter. Det behövde han inte denna kväll. I alla sina heat hade han kommandot från första kurvan. Jag vet inte om jag sett en mer överlägsen förare i svensk elitspeedway, sedan Anders Michaneks glansdagar. Resten av Hammarbys lag bjöd på blandade insatser. Men i avgörande heat, var de på hugget! Jesper B Jensens första heat kan vi glömma. Han avslutade dock matchen med två viktiga heatsegrar. Joonas Kylmäkorpi kämpade ordentligt, och verkar vara på gång. Martin Smolinski gjorde bra ifrån sig vid sitt första besök på Orionparken. Freddie Eriksson ska ha en stor eloge för sin insats. Med kort varsel fick han hoppa in i laget istället för magsjuke Scott Nicholls. Freddie kämpade tappert i alla sina heat och tog 7 viktiga poäng.
Publiksiffran 3798 är imponerande, men inget att jämföra med Målillas 8856!
På vägen ut från Orionparken stannade jag till vid Rospiggarnas supporterkiosk. Jag kunde inte låta bli att inhandla en CD med Rospiggarnas egen musik. Om det var något som höll sämre kvalitet denna kväll, så var det nog denna. Eller vad sägs om:
"Rospiggar som speedway diggar
Vi é rospiggar, vi är på gång
Rospiggar som speedway diggar
Vi é still going strong"
CD-skivan kostade 50:-, men totalt blev kvällen klart värt sin tid och kostnad.

Poäng Rospiggarna: Greg Hancock 10, Janusz Kolodziej 8, Jonas Davidsson 8, Travis McGowan 7, Adrian Miedzinski 6, Adam Skornicki 5, Andreas Messing 3.
Poäng Hammarby: Nicki Pedersen 18, Jesper B Jensen 9, Freddie Eriksson 7, Martin Smolinski 7, Joonas Kylmäkorpi 6, Kim Nilsson 1, Tomasz Gapinski 1.

4 kommentarer:

MickeJ sa...

Kul läsning! Kul att piggarna har bra arrangemang osv. Jag har själv inte varit där.

Får jag fråga. Har du varit i Målilla under morden tid? Om inte så tror jag du även kommer bli imponerad av "vårat" arrangemang och arena. Och hur bra man ser vart man än är.

Du skrev inget om Scotts frånvaro. Vet du vad det berodde på?

Han Hansson sa...

Nej! Tyvärr har jag inte besökt Målilla motorstadion sedan 1970-talet, men kompisar i Vetlanda har berättat om hur fin banan är. Jag är mycket nyfiken, och var på vär i somras. Men då blev tyvärr min mamma sjuk.
Scott Nicholls har varit magsjuk i över en vecka.

MickeJ sa...

Just det. Så var det. Men i GP körde han ju som bara fan? :S

Han Hansson sa...

Som han mådde då, var det nog ingen som ville komma i närheten. Han fick därmed fritt körutrymme. Även speedwayförare kan vara krasmagade.